A full-time employee works 5 days a week for eight hours resulting in 40 hours in a week. Since there are 52 weeks in a calendar year, we’re discussing about 2080 working hours. Here is the formula:

**40 working hours per week x 52 weeks per year = 2080 working hours/ year.**

Since a year has 52 weeks and 1 or 2 days (leap years), then we can say that we have up to 2,096 working hours in a given year.

Knowing the total work hours in a year is important for various reasons:

**Workforce planning**: It helps organizations determine staffing requirements and allocate resources effectively.**Payroll calculations**: It enables accurate calculation of salaries, wages, and overtime payments.**Compliance and labor laws**: It ensures adherence to labor regulations that specify maximum work hours, overtime rules, and entitlements.**Project planning**: It assists in estimating project timelines, scheduling tasks, and resource allocation.

In 2024 there are 262 working days in 2024, then we speak about 2096 working hours in 2024. Reasoning:

**262 ****work days**** per year x 8 hours per day = 2096 working hours.**

*Remember*: The number of working days can vary depending on factors such as weekends, public holidays, paid time off and company policies. The average work hours per day typically depends on the standard working hours set by the organization. We expand on this in the next chapters.

To calculate the average work hours in a month, you can divide the total work hours in a year by the number of months.

Since every month has about 19 to 22 work days, that can be shortly resumed to 4 weeks.

**40 hours per week x 4 work weeks = 160 work hours / monthly**

To calculate the average work hours in a quarter (three-month period), we’re discussing about 3 months with 4 work weeks.

**40 hour per week x 4 work weeks x 3 months = 480 work hours / quarter.**

**How many work hours are in a week on average?**

The average work hours per week can vary depending on the organization and local labor laws.

Commonly, it is around **40 hours per week** for full-time employment.

However, part-time or flexible work arrangements may have fewer hours.

Learn more about part-time and full-time hours.

**Non-standard work hours per year**

Keep in mind that there the number of work hours pear year differ if you have a non-traditional work schedule:

- For part-time, 20 hours/week: 1,040 working hours/year
- For full-time, 50 hours/week: 2,600 working hours/year.

**Difference between work hours and non-work hours?**

Work hours refer to the time spent actively working, completing job tasks, and being present at the workplace. Non-work hours, on the other hand, encompass time outside of work, including rest periods, weekends, holidays, and personal time.

To calculate the number of hours in a year, multiply number of days in a year with 24 hours per day. Keep in mind there are common years and leap years.

**For common years**: 365 days * 24 hours =**8,760 hours**in a common year.**For leap years**: 366 days * 24 hours =**8,784 hours**in a leap year.

Continue reading with how many hours in a month?

To calculate work hours per year, follow these steps:

In 2024 the result will be:

**366 days per year – 104 weekends = 262 working days**

In US we speak about 11 federal holiday, as following:

- New Year’s Day (January 1),
- Birthday of Martin Luther King, Jr. (Third Monday in January),
- Washington’s Birthday (or Presidents Day; third Monday in February),
- Memorial Day (Last Monday in May),
- Juneteenth National Independence Day (June 19),
- Independence Day (July 4),
- Labor Day (First Monday in September),
- Columbus Day (Second Monday in October),
- Veterans Day (November 11),
- Thanksgiving Day (Fourth Thursday in November), and
- Christmas Day (December 25).

Note that not all the companies follow these public holidays.

**262 working days – 11 public holidays = 251 business days.**

While some companies offer more time-off than others, or the number employees receive vary based on tenure, 10 PTO days per year is average.

**251 business days – 10 PTO days = 241 days.**

**241 days x 8 hours per day = 1928 work hours. **

To calculate hourly pay per year, multiply the hourly wage by the total number of work hours in a year.

**Hourly Pay per Year = Hourly Wage x Total Work Hours in a Year**

For example for someone earning $60,000 per year and working 8 hours per day, we're speaking about about a wage of $28.84 per hour.

**$60,000 yearly salary / 2,080 working hours per year = $28.84 per working hours.**

Learn more about salary per hour.

To calculate work hours in a year (business hours), excluding holidays, subtract the total number of holiday hours from the total work hours in a year. In our case:

**2096 working hours – 88 holiday hours = 2008 business hours.**

[262 work days – 11 holidays = 251 business days]

There are various methods to track work hours in teams, including:

**Time tracking software or apps**: These tools allow employees to log their work hours, breaks, and tasks performed.**Timesheets**: Employees manually record their work hours and submit them for approval.**Punch-in systems**: Physical or digital systems where employees clock in and out to record their work hours.**Project management tools**: Platforms that allow tracking of time spent on specific projects or tasks.

Lunch break requirements vary by country and labor laws. In some jurisdictions, employees are entitled to a minimum break period after a certain number of consecutive work hours. For example in California it is required to have a lunch break after 5 hours of work.

Check the specific regulations in your location to determine the required work hours for a lunch break.